Herkesin bildiği gibi kahvenin günümüzde pek çok çeşiti var ve doğal olarak farklı farklı tatlar taşıyorlar. Bizim için geleneksel nitelik taşıyan ve resmi içeceklerimizden biri olarak tüketilen Türk Kahvesi , Türkler tarafından keşfedilen kahve hazırlama ve pişirme tekniğinin adıdır. Özel bir tadı, kokusu, pişiriliş tekniği ve yanında sunulan ikramlarla göz dolduran zevkle günümüze kadar gelmiş, adeta kimliğimiz gibi olmuştur.
Türk Kahvesi , Osmanlı’nın Avrupa içlerine yapmış olduğu seferler sayesinde; önce Avrupa’ya, onlar vasıtasıyla da Amerika’ya yayılmıştır. Doğu Afrika kökenli bir bitki olan kahve, geçmişte bir tür yiyecek olarak da kullanılmış olmasına rağmen günümüzde güzel hoş bir içecek olarak tüketilmektedir. Benim burada değinmek istediğim Türk kahvesinin tarihçesi, nasıl yetiştirildiği vs. falan değil pek tabiki. Peki ne öyleyse? O bir fincan kahvenin bizde bıraktığı güzel etkileri ve bize gelene kadar ki muhteşem yolculuğu asıl anlatmak istediğim.
Türk Kahvesi En Güzel Nasıl Yapılır?
Günümüzde daha çok evlerde kolaylık olsun diye, büyük cezvelerde yapılan kahve her ne kadar Türk Kahvesi olarak sunuluyorsa da aslında onun adı Türk Kahvesi değildir. Türk Kahvesi, öncelikle kişiye özel bir içecektir ve kişiye özel yapılmalıdır. Türk Kahvesi tek kişilik cezvede yapılır. Kahvenin kırk yıl hatırı vardır sözü de buradan gelir. Kahve soğuk su ile çok hafif ateşte isteğe bağlı olarak şekersiz, az şekerli, orta şekerli ya da çok şekerli olarak pişirilir. Şekersiz yani sade kahve fincanının tabağına, bir adet kesme şeker koymak adetten olmasına rağmen yerini şimdilerde tek atımlık lokumlar, çikolatalar ve kurabiyelere bırakmıştır.
Servis edilirken kahvenin yanında bir bardak su eşlik eder, bu kahve sunumunun olmazsa olmazıdır. Burası çok önemli; Size sunulmuş olan kahveyi içmeye başlamadan önce yanında getirilmiş olan sudan bir yudum almalı, bu suyu ağzınızın içinde şöyle bir gezdirmelisiniz ki ağızda önceden oluşmuş tatlar yok olsun ve akabinde kahvenizin gerçek tadına varabilesiniz. Bu işlemin yapılmamış olması içtiğiniz kahvenin tadını alamamanıza neden olur. Bu arada kahveniz hiç değilse bir iki dakika kadar beklemelidir ki telvesi fincanın dibine çöksün. Tüm bunlardan sonra artık kahvenizi keyifle içebilir, tadına varabilirsiniz.
Geleneklerimize göre kız istenirken de misafirlerimize kahve ikram etmeyi ve damadın kahvesini tuzlamayı da unutmayız tabi ki. Türk kahvesini içerken yapılan en büyük yanlışlardan biri nedir dersek, yanında içilen sigara. Hem sağlığımız açısından hem de kahvenin şahane tadını bozmaması açısından çok büyük önem teşkil etmektedir.