Bilim adamları Fiji Adalarında Kahve Yetiştiren Karıncalar keşfetmişler. Bu manyaklar tohumları ekiyor, oluşan fidanın köklerine gübre getirip destekliyorlar ve neticede yetişen bitkinin usare’si ile beslenip takılıyorlar.
Bilimsel isimleri Phildris Nagasau olan bu saykodelik karıncalar sadece bu ekip biçtikleri bitkilerle yaşamıyorlar, ayrıca ağaç tepelerindeki yumru meyveleri yuva olarak kullanıp party hard da yapıyorlar.
Gelelim Bilimsel Açıklamalara
Almanya‘nın Münih şehrindeki Ludwigs-Maximilians Üniversitesi Botanik bölümünde çalışan Profesör Susanne Renner adlı ablamızın dediklerine göre bu tür, Dünyada yaşayacağı evin tohumunu dikip yetiştiren ve sonra orda bir güzel hayatını sürdüren tek türmüş. Haftalarca gübre ile besledikleri kahve bitkisini yetiştirip olgunlaştırıyorlar ve sonrada bu tazecik kahve meyvelerini yuva olarak kullanıyorlarmış. Bu tropikal bölgede birçok karınca türünü gözlemleyen Renner, bu spesifik karınca türünün ekip biçen bir çiftçiden hiç bir farkının olmadığını söylemiş.
Karıncalar yuvayı tamamlayabilmek için vardiyalar halinde çalışıyorlarmış ve fidanlarını, dışkıları ve idrarları ile besleyip büyütüyorlarmış. Tohumları ekecekleri ağaçları iyi seçiyorlarmış, kahve tohumlarını taşımak için balta girmemiş ormanlardaki ağaçların en üst dallarını seçiyorlarmış ki gerekli güneş ışığını rahat alabilsin. Kahve bitkiside, dallarında küçük yarıklar barındırdığı için bu kısımlara larvalarını bırakıp kraliçelerini yerleştirmeleri için karıncalara destek oluyormuş.
Araştırmaları daha derinlere indiren bilim insanları bu karıncanın toplamda 6 çeşit kahve bitkisi ekip biçtiğini keşfetmişler. Bu 6 çeşit bitkinin ve karınca türünün 3 milyon yıl önce türediklerini de ispatlayan bilim insanları bir karınca türünün toplamda 6 farklı çeşit bitkiye can vermiş olduğu gerçeğini sansasyonel olarak nitelendirmişler. 12 bin cins karıncanın olduğu Dünyada bu şekilde birbirlerine ihtiyaç duyarak yaşayan bir diğer canlılar, arılar ve akkarıncalarmış. Bitkilerin karıncalar sayesinde doğada yayılabildiğini de söyleyen Renner ablamız karıncalar hakkında bildiklerimizin çok çok az olduğunu eklemiş.
Biz kahvemizi içebilelim diye şu karıncaların yaptıklarını görünce insan hayrete düşüyor değil mi? Teşekkürler minik dostlarımız diyip konuyu kapatıyorum ve bir kahve demlemek üzere mutfağın yolunu tutuyorum.
Bol kafeinli günler…