fbpx
9 Aralık 2024
Ana Sayfa / Kahve Günlükleri / Kahve ve İlaç Etkileşimleri – Kahveyle İlaç İçilirmi?

Kahve ve İlaç Etkileşimleri – Kahveyle İlaç İçilirmi?

Kahve ve ilaç etkileşimleri konusuna girmeden önce şöyle bir istatistik verelim. Araştırmalara göre Amerikan halkının %70’i en az bir reçeteli ilaç kullanırken, bu yüzdenin en az yarısınında reçetelenmiş 2 ilacı bulunmaktaymış. Bu iki kümeye Venn diyagramı uygulamaya kalkarsak, eminim hem kahve içen hemde reçeteli ilaç kullananlar çok büyük bir kesişim kümesine sahip olurlar. Bu kümeye dahil insanların bilmesi gereken çok büyük bir gerçek var ki; kahve ve çay gibi içeceklerde bulunan kafein, kullandığınız bazı ilaçlar ile çok fazla etkileşime girme durumunun olması.

Etkileşim:

Hemen bir örnek vermek gerekirse Acetominophen ( Tylenol türü ilaçların etkin maddesi) alkol ve kafein ile etkileşime geçtiğinde ciddi bir karaciğer hasarına yol açmakta.

Emilime etkisi:

Araştırmalara göre thyroid türü ilaçlar (Levothyroxine ve Fosamax gibi bazı osteoperosis ilaçları) kahve ile birlikte alındığında emilimleri ve kana karışma oranları %60 lara varan oranda azalıyor.

Çözülmeye etkisi:

İlaçların büyük çoğunluğu bir takım kapsüller şeklinde ya da kimyasal kaplamalar ile formüle edilmekte ve üretilmeler. Bu üretim biçimlerinin bazıları ilacın etkin maddesini zamanla çözülmesi veya belirli bir yere ulaştığında çözülmesi için geliştirilmekteler. Buna en iyi örnek olarak şunu gösterebilirim, bazı ilaçlar midede bazıları da ince bağırsakta çözülmeye göre üretilmişlerdir. Kahve ve ilaç etkileşimlerinde kahvemizin asidite seviyesi ve dolaylı olarak ne kadar sıcaklıkta içtiğimiz gibi kriterler, ilacında salınımını etkileyerek efektifliğini etkileyebilmekte.

Kahve ve İlaç

Artan Kafein Etkisi:

Kafein basit oranda bir idrar söktürücü olduğu için ilaçlar ile birlikte alınması pek iyi bir fikir değildir. Uyarıcı içeren ilaçlar, Kafein ile birlikte kullanılmamalıdır. Kafein’in uyarım etkisini arttırdığı bilinmekte olduğu için ilacın uyarıcı etkisini daha da körüklemektedir. Bu tip ilaçlara örnek olarak diyet hapları, Adderall, astım ve bronşit ilaçlarını verebiliriz. Ayrıca bazı migren ilaçları ve Novocain gibi ilaçlarında kalp atış hızını arttırması, kahvenin benzer etkilerini tetikleyerek artırması sebebiyle kahve ile tüketilmemesi gerekmektedir.

Uyarıcı etkisi olmayan ilaçlar, yanında içeceğiniz kahvenin keyfine etkisinin olmaması sebebiyle problem yaratmayacaktır. Doğum kontrol hapları, anti depresanlar Cipro / Floxacain gibi antibiyotikler kahve ile etkileşime girmeyen ilaçlardan sayılmaktalar.

Kahve ve İlaç

Ben burada herkesi kahve içmeye yönlendiriyor olsamda, bazı durumlarda kahve içilmesinin yaratacağı sıkıntıları birlikte irdeledik. Siz siz olun reçeteli ya da reçetesiz tüm ilaçların prospektüslerini iyi inceleyin ve kahve ya da kafein ile etkileşiminin olup olmadığını iyice araştırın. Emin olmadığınız yerde Google baba ve internetin şefkatli kollarında detaylı bilgilere ulaşabileceğinizi söylememe gerek yok sanırım.

Bol kafeinli günler…

Hakkında Kahvebaz

Hayat kötü kahve içmek için çok kısa... Gelin hep birlikte kahve dünyasına fantastik bir yolculuğa çıkalım ve insanoğluna sunulan en muhteşem hediyelerden birisi olan Kahve'nin keyfini çıkartalım...

Şunları Deneyin

Ağrı Kesici

Ağrı Kesici Olarak Kahve İçilir mi?

Şundan iki tane al hiçbir şeyciğin kalmayacak. Kahve yıllardır birçok sağlık tartışmasına yol açan bir …