Kahve kökeni Arapça olup aslında ‘qahwah’ kelimesinden gelmektedir. Kahve Çekirdeği zamanla dilden dile yayılarak Türklerde kahve yabancılarda ise coffee, koffie, cafe gibi şekiller almıştır. Tahmin edilebileceği gibi kahve ‘keyif veren içecek’ anlamına gelir.
Kahve sıcak ve tropik iklimlerde yetişen Coffea ağacının meyvesinin kavrulup ya da çekilip dilendiği gibi servis edilmesiyle oluşur. Kahve tarımının yapılabilmesi için ortalama sıcaklığın 18 ile 24 derece arasında olması gerekir ve kahve ağacı bol yağışa gereksinim duyar. Ani sıcaklık değişimleri ve don gibi olayların olduğu bölgelerde kahve ağacı çok feci zarar görür bu yüzden tropik iklimler dışındaki yerlerde yetiştirilemez.
Yılda iki kez ya da üç kez açan kahve yapraklarının çiçekleri beyazdır. Güzel kokularıyla yasemin ağaçlarına benzetilir. Ancak kahve ağacı diğer ağaçlar gibi uzun ömürlü değildir. Açtıktan sonra sadece bir kaç saat içerisinde solmaya ve kahve çekirdeği olmaya başlar.
Kahve Çekirdeği Şekli Nasıldır?
Kahve çekirdeği denilen çekirdeklerin dış kısımları yuvarlak olur. Birbirlerine bakan kısımları ise düz olur. Pek çok kahve çekirdeği çeşidi olmasına rağmen en çok iki türün tarımı yapılır.
- Brezilya Santos: tadı hafif ve çok yumuşaktır.
- Bourbon Santos: Daha asitli daha tatlı bir kahvedir.
- Rio: Tadı iyoda benzer.
- Celebes Kalossie: Asit oranı yüksektir ağızda şarabımsı bir tat bırakır.
- Kolombiya Supremo: Kolombiya kahvelerinin en kalitelisidir.
- Kosta Rika: Karmaşık bir lezzeti vardır.
- Ethiopia Harar: Çikolata aromalıdır.
- Ethiopia Sidamo: Turunç tatları içerir.
- Papua Yenigine: Yoğun çikolata tadıyla ağızda hafif kuru bir tat bırakır.
- bŞaşırtıcı derecede pürüzsüzdür.
Robusta kahve 0-600 metre aralığında yetişir. Arabica’nın tam tersine düzensiz olarak çiçek açar. Olgunlaşması için 10-11 ay gerekir. Daha çok kafein içerir ve lezzet anlamında daha düşük kalitededir. Meyveleri daha yuvarlaktır ve tohumlarının oval bir şekli vardır. Robusta kahvesi Afrika’nın batısında ve merkezinde, kuzeybatı Asya’da ve Brezilya’nın bazı bölgelerinde yetişir.
Coffea Liberica, Robusta ve Arabica’dan sonra en yaygın yetiştirilen kahve çekirdeği türüdür. Güçlü ve geniş yapraklı bir ağaçtır. Daha çok Malezya ve Batı Afrika’da yetiştirilir. Meyvesi ve çekirdeği daha büyük lezzet kalitesi ise daha düşüktür.