Kahve bozulur mu? – Bayat Kahve nedir? Bu iki meşhur soruyla çok fazla karşılaşıyorum. Özellikle çok sık kahve içmeyenler ve indirimi görünce hemen atlayıp her bulduğu kahveyi alanlar bu sorunun cevabını daha çok merak ediyorlar. Hemen sorunun cevabını veriyorum “ “Evet bozulur da bayatlar da”
Ne oldu? Kısa cevap kesmedi, gerisini mi merak ediyorsunuz? Haydi o zaman kahvenin nasıl bozulduğuna, Bayat kahve ve neden taze içilmesi gerektiğine dair bildiklerimizi masaya yatıralım.
Kahve molekülü diye bir şey yoktur. Kahve, ister çekirdek formunda olsun, ister öğütülmüş isterse de demlenmiş halde bir fincanın içindeyken binlerce farklı bileşenden oluşan kompleks bir yapıdadır. Bu bileşenler karbonhidratlar, amino asitler ve lipidler dir. Bu bileşenlerin neredeyse hepsi zaman ile fiziksel ve kimyasal değişimler geçirirler ve bu değişimlerde kahvenin aroması ve tadını değiştirmektedir. Bu değişim hem çiğ kahve hemde son ürün olan demlenmiş kahveyi etkilemekte olan faktörlerdir. Karbonhidratlar bayatlar, lipidler süzülür, uçucu organik bileşikler buharlaşır ve diğer bileşenler oksijen (oksidasyon) veya suya maruz kalma ile değişirler.
Bayat Kahve Nedir?
Kahvenin ne kadar dayanacağı hangi formda olduğu ve hangi şartlarda saklandığına bağlıdır. Eğer sizin için önemli olan tat ise, hava geçirmeyen bir kap içerisinde, serin, kuru ve karanlık bir yerde saklanmalıdır. Bu şekilde saklandığında çekilmiş kahve 1 ila 3 ay, çekirdek kahve 9 ila 12 ay ve suda çözülebilen granül kahveler ise 20 yıla kadar tazeliğini koruyacaktır. Kahvenizi buzdolabında da saklayabilirsiniz, bu durumda çekirdek ve öğütülmüş kahve 3 yıla kadar, granül kahve ise nerdeyse sonsuza kadar taze kalabilmektedir. Fakat şunu da söyleyelim ki kahvenin soğultulması ya da dondurulması kahvenin tadını yok etmektedir. Tüm o güzel ve etkileyici tatlar ölür ve boş bir kahve tadı kalır.
Kahvenin en iyi ve lezzetli olduğu zirvedeki hali ne tür bir kahve çekirdeği olduğu, nasıl kavrulduğu ve ne şekilde demlendiği gibi bir çok koşula bağlı olarak değişmektedir. Siz yine de kahvenin kavrulduğu tarihe en yakın tarihlerde tüketmeye bakın derim. Genel olarak kahvelerin son kullanma tarihi kavrulma tarihinden itibaren 1 yıldır. 1 yıla ne kadar yaklaşırsanız kahvenizin tadı o kadar bozulmaya ve boş gelmeye başlar.
Diyelim ki kahveyi aldınız ama ne zaman bitireceğinizi, ne sıklıkla içeceğinizi bilmiyorsunuz. Bu durumda mümkün oldunca hava sızdırmayan bir kapta saklamaya çalışın. Birçok kahve ambalajı paketlenirken, çok yavaş bir sızdırma yapması için nitrojen ile kapatılır. Paketi açtığınız andan itibaren nitrojeni oksijen ile yer değiştirirsiniz, dolayısıyla kahveniz nem ile yavaş yavaş tazeliğini kaybetmeye başlar.
Bu yazımdan ve internette okuduğunuz birçok farklı makaleden sonra kafanız biraz karışmış olabilir. Yok o böyle dedi, yok şu şöyle yapıyormuş… Hepsini bir kenara bırakıp asıl doğru olanı finalde söyleyelim ve çekilelim. Kahve için en iyi periyot en taze olduğu periyot dur. Çekirden olarak alıp, bir öğütücü ile içmeden önce öğütmek, kalanı da çekirdek olarak saklamak en iyi yöntemdir. Öğütülmüş olarak almak zorundaysanız da kavurma ya da üretilme tarihine en yakın tarihte almak doğrudur.
Eğer kahvenin kokusu biraz garip ( bayat, küflü, ekşimsi) ise, hemen atın derim. Eğer kahve düz ve boş kokuyorsa emin olun demlediğiniz kahvenizde aynı tatta olacaktır. Kahvenin kokusu tat profili ile çok yakından ilgili bir etkendir.
Eğer bayat ya da küflü bir kahve içerseniz bu sizi hasta etmeyecektir. Fakat tarihi geçmiş veya bozulmuş bir kahveyi içmek emin olun kötü bir fikirdir ve sizi kahveden soğutur. Kahvede tazelik çok önemlidir, taze için.
Bol Kafeinli Günler…