El Salvador ile birlikte sınır komşusu olan Guatemala ve Honduras kahveleri iyi bir gövde, göreceli olarak iyi denilebilecek bir lezzet ve orta düzeyde asiditeye sahip kahve çekirdekleridir. Bu bölge kahveleri nispeten hafif kahveler oldukları için daha yoğun ve sert kahve sevenler tarafından biraz hor görülmekteler. Genel olarak yumuşak bir içimi bulunması, düşük asiditeye sahip olmaları, dengeli bir lezzet ve balımsı tadı dolayısıyla, Blend yaparken kahveyi yumuşatma amaçlı olarak sıklıkla kullanılır. Bugün Petra Roasting‘in El Salvador Monte Leon “Soaked” kahvesini inceliyoruz…
Lezzet, Aroma ve Asidite Üçlüsü
El Salvador kahvesi, bölgeden bölgeye değişiklik göstermektedir. Mesela; Alotepec Metapan: Orta asidite, yoğun lezzet. El Balsamo Quezaltepec: Full gövde, çok çeşitli lezzet notası, orta asidite. Tecapa Chinameca: İyi bir gövde, Yoğun lezzet ve aroma, orta asidite. Cacahuatique: Yüksek asidite, yoğun aroma, orta gövde ve hafif lezzet. Chicontepec: Yoğun lezzet, orta asidite, full gövde ve hafifi aroma. Apaneca Ilamatepec: Full gövde, yüksek asidite, yoğun lezzet ve aroma.
El Salvador Tadım Notları
Vasat El Salvador kahvelerini saymazsak, yüksek rakımda yetişen iki farklı bitki türü olan Bourbon ve Pacamara kahveleri nazik, tatmin edici ama yine de canlı ve kompleks lezzet ve aromaya sahip güzel kahvelerdir. El Salvador‘un en kaliteli kahveleri High-Grown ( Yüksekte Yetişen ) denizi seviyesinden 1200 metre yüksekte yetişen kahvelerdir. Teknik olarak 900 ila 1200 metre yetişen her kahve High-Grown kahve olarak adlandırılmakta, bunun altındakiler ise orta standart sayılmakta. Yüksek irtifa kahvenin yavaş yetişmesine, dolayısıyla besin değerinin artması ve mümkün olan en üst düzey lezzete erişebilmesini sağlıyor.
MONTE LEON “SOAKED”
Petra Roasting‘in Monte Leon Soaked kahvesini incelemeye geldi sıra. İsminden de tahmin edebileceğiniz gibi kahve Jassal grubunun Monte Leon Çiftliğinden gelmiş. El Salvador kahvelerinin genel özelliklerinden olan tatlı ve yoğun bir kahve ile karşı karşıyayız. Soaking de ne oliii?? diye soranlar için hemen bir parantez açalım. Bu yöntem sayesinde kahvenin profili ve tat notaları daha da netleşmekte, fincan da daha şeffaf bir sonuç vermekte. Yöntemin bir diğer artısı da kahvenin ömrünü uzatan ve daha uzun süre tatlarını ve aromasını korumasını sağlamak olarak nitelendirebiliriz. Kelime anlamı olarak kahvenin ıslatılması gibi bir anlam çıkıyor aslında ama alakası yok. Kabaca bir tabirle yeşil kahve çekirdeklerini kavurucuya atıp kavurma işlemi yapılıyor fakat sonrasında kavurucunun ısı ayarı kapatılıyor ve kahvenin bir süre soğuması bekleniyor. Genel anlamda ıslatma anlamına gelen Soaking değil, termodinamik terim olarak kulanılıyor. Bu bilgiyide vereyim ortamlarda satarsınız, benden size kıyak…
Neyse konuya geri dönecek olursak, bendeki kahve Petra Roasting’den geldi. Bourbon türünde bir kahve bitkisinden elde edilmiş ve 2017 yılı hasatından gelmekteymiş. Bu çiftliğin bir diğer özelliği ise 1400 metre rakımda bulunması. Yukarıda da bahsettiğimiz gibi yüksek rakımlar kahvenin lezzetine lezzet katıyor. Kahvenin aroması gerçekten çok yoğun ve güzel. Öğütmemle birlikte ev tamamen müthiş bir kahve kokusuna büründü, hatta yan komşu bile “Hop noluyor bu süper koku neymiş?” diyerek damladı ve kahveye ortak oldu. Lezzet olarak gayet yeterli ve farklı diyebilirim. Yoğun lezzet ve aroma arıyanlardan iseniz sizi kesmeyebilir ama arada değişiklik iyidir. Asiditesi orta düzeylerde, dolayısıyla yumuşak bir içim elde ediyoruz. Kahvenin uzun süre lezzet ve aromasını koruması konusunu test etmek için henüz erken. Bakalım bir süre deneyelim, Soaking ne menem şeymiş görelim…
Bol Kafeinli Günler…
Kahvebaz'ın Yorumu
Aroma - 9
Asidite - 7
Gövde - 8
Pratiklik - 10
8.5
İyi
Soaking Yöntemiyle elde edilmesi ve 1400 metre rakımda yetişmiş olması sayesinde güzel, yoğun bir lezzet ve aromaya sahip süper bir kahve. Pişman olmazsınız...