Nitelikli Kahve
Nitelikli Kavurma
Müthiş Lezzet
Single Origin Kahveler
-
Etiyopya Chelchele
59,00 ₺ (250gr) -
Kenya Gaturi Wathenge
59,00 ₺ (250gr) -
Guatemala Huehuetenango
55,00 ₺ (250gr) -
Peru Huabal Cajamarca
45,00 ₺ (250gr) -
Brezilya Serra Negra
45,00 ₺ (250gr)
Kahvebaz Çekirdek Kahveler
Kahvebaz‘ın tüm kahveleri öğütülmeden, çekirdek olarak gönderilmektedir. Öğütülen kahve 15-20 dakika içinde demlenmezse aroma ve lezzetinin büyük bir bölümünü hızla kaybeder. Bu sebeple kahvenizi çekirdek olarak muhafaza edip, içeceğiniz zaman, içeceğiniz kadarını öğüterek demlemelisiniz.Nitelikli Kahve Nedir?
Nitelikli Kahve Çekirdeği
Kahve tam anlamıyla zamana karşı bir yarıştır. Kavrulup, birkaç gün dinlendirilip CO2 attığında içilmeye hazır olmasına rağmen kısa sürede oksidasyon, yağların yanması gibi sebeplerden dolayı tatsal olarak hızla çürür, aromalarını kaybeder. Yerel bir kahveciden az az ve taze alınan kahve uzun süre niteliklerini koruyacaktır. Süpermarket kahvelerinden, uluslararası zincirlerden uzak durun çünkü taşıma ve depolamada geçen süre sonucu kahve bayatlamaktadır.
Kahvenizi kesinlikle çekirdek halinde saklayın. Tek yönlü valfli, zipperlı paketleri yeğleyin. Bu sayede Karbondioksit (CO2) yavaşça atılırken daha hafif olan oksijen de pakete sızamaz. Nemsiz, ışık almayan, serin bir yerde tutulan kahve, uzun süre tüm özelliklerini koruyacaktır.
Doğru Demleme Yöntemi
Nitelikli Kahve çekirdekleriniz olsa bile, doğru ekipmanlar ve doğru yöntemlerle demleme yapmazsanız kahvenizin tüm potansiyelini kullanamazsınız. Günümüzde kahvenizin tüm tatlarını ve niteliklerini ortaya çıkartmanızı sağlayan birçok demleme yöntemini evlerinizde sizde kolaylıkla kullanabilirsiniz..
Kahvebaz'ın kişisel tercihi ve tavsiyesi kesinlikle V60 demleme yöntemi olsa da, Chemex, Syphon, Aeropress ve pek tavsiye etmesemde French Press gibi yöntemleri kullanarak kahvenizden mümkün olan en yüksek kaliteyi almanız mümkün.
Bu tarz demleme yöntemlerini ve inceliklerini merak ediyorsanuz Kahvebaz Blog da oldukça detaylı makaleler bulabilirsiniz.
Kahve Kılavuzu
Kahve aslında kiraz meyvesine oldukça benzeyen bir bitkidir ve tropikal iklimlerde iki dönence arasında kalan bir bölgede yetiştirilir. Bu kiraza benzeyen meyve, şarap yapılan üzüm meyvesine benzer şekilde yetiştirildiği çevreye özel bazı aromalara ve farklı tatsal niteliklere sahip olabilmektedir. Sanıldığının aksine kahveye, kavurma işlemi sırasında kesinlikle herhangi bir aromalandırma yapılmamakta, özenle uygulanan prosedürler ile var olan tatsal nitelikler ve aromalar daha da ortaya çıkarılmaktadır.
Genel olarak Single Origin (Tek Bölge) kahveler tercih edilmektedir, böylece kahvede çok farklı ve alışılmışın ötesinde bir lezzet ve tatsal profil elde edilebilmektedir.
Orta ve Güney Amerika Kahveleri
Brezilya ve Kolombiya önde olmak üzere, Meksika, Guatemala, Costa Rica ve Panama gibi birçok üretim bölgesi bulunur. Genel olarak bu bölge kahveleri yumuşak, orta gövdeli ve aromatik olarak nitelendirilebilir.
Afrika ve Ortadoğu Kahveleri
Afrika kahve kuşağının en önemli bölgesi Kenya'nın genel olarak Kenya Dağı'nın eteklerinde yetiştirilen kahveleri meşhurdur. Ayrıca birçok eski kaynakta kahvenin anavatanı olarak nitelendirilen Etiyopya (Habeşistan) kahveleri de bu bölgenin önde gelen kahveleridir. Bölge, zengin gövde ve zengin aromalarının yanında meyvemsi asiditesi ile meşhurdur.
Güneydoğu Asya Kahveleri
En önde gelen bölgeler Endonezya ve Vietnam dır. Sumatra, Sulawesi ve Java da yetişen kahveler kendilerine has zengin, topraksı bir aromaya ve zengin gövdeye sahip iyi kahvelerdir. Vietnam kahveleri ise orta gövde ve yumuşak tatları ile bilinir.
Arabica ve Robusta
Kahve türü denildiğinde sıklıkla Arabica ve Robusta terimlerini duyarsınz. Arabica ve Robusta, bugüne kadar 120'den fazla türü keşfedilmiş ve halen daha yenilerinin keşfedildiği kahve bitkisinin en meşhur ve en çok tarımı yapılan iki türüdür.
Robusta alçak yüksekliklerde yetişebilen, zor şartlara daha dayanıklı ve yetiştirmek için çok fazla çabaya gerek duymayan bir türdür. Bu yüzden maliyeti düşük olmasına rağmen tadı acımsıdır ve kafein oranı da Arabica'ya göre daha yüksektir.
Arabica ise kahvenin anası olarak nitelendirilen, daha yüksek bölgeler de yetişebilen narin bir türdür. Tadı Robusta ile kıyaslanamayacak kadar iyidir, hatta kahve sektöründe "En kötü yetiştirilmiş Arabica kahve, En iyi şartlarda yetiştirilip işlenmiş Robusta'dan iyidir." şeklinde bilinir. Robusta pek sevilmeyen bir kahve çeşiti olmasına rağmen İtalya'da inanılmaz rağbet görmektedir. Neredeyse tüm İtalyan kahveleri %50 Arabica %50 Robusta oranı ile harmanlanmaktadır.