Decaf kahve kadar sürekli kötülenen, yerin dibine sokulan ve bunu hiç mi hiç haketmeyen başka bir içecek daha olduğunu sanmıyorum. Decaf kahve içenler aslında en saf kahve içicileridir. “Ne alaka yaw?” dediğinizi duyar gibi oldum, Netice olarak onlar kahvenin uyarıcı etkisini değil direk olarak o muhteşem tadı ile birlikte kahvenin saf özünü içiyorlar diyebilirim. Internet alemlerinde yaptığım araştırmalar sonucunda; Kafeinsiz kahve konusunda şu 5 yalana inanan çok fazla sayıda insan olduğunu gördüm. Kahvebaz olarak bu gidişe bir dur demem gerekiyor değil mi?
DECAF KAHVE’NİN TADI KÖTÜDÜR
Şimdi yiğidi öldür hakkını yeme demişler, hakkaten kafeinsiz kahve berbat bir tada sahip. Ama gelin görün ki bu kötü tat decaffeination ( Kafeinsizleştirme) işlemi ile yakından uzaktan alakalı değil arkadaşlar. Neredeyse tüm kafeinsiz kahveler ucuz, ve en düşük seviye kahve çekirdeklerinden imal edilmekteler. Aslında Decaf işlemi yapılmadan önce de tatları rezillik… Modern kafeinsizleştirme prosedürleri artık o kadar sofistike bir hal aldı ki, bazı firmaların yüksek kalite, özel çekirdeklerden hazırladıkları kafeinsiz kahveler inanılmaz derecede güzeller.
DECAF KAHVE TEHLİKELİ KİMYASALLAR İLE YAPILIR
Decaf kahveler genelde, Etil Asetat (Ethyl Acetate) ya da Metilen Klörür (Methylene Chloride) gibi isimleri oldukça korkutucu kimyasal maddeler ile yapılır ama merak etmeyin, 1 fincan kafeinsiz kahve sizi öldürmez. Etil asetat, doğal olarak oluşan etanol ve asetik asit esteridir. Meyvelerde ve şarapta bulunur ve genelde parfüm yapımında kullanılır. Tüm Metilen Klörür kalıntıları ise kahvenin kavrulma işlemi esnasında tamamen yanar ve yok olur. Yok arkadaş ikna olmadım diyorsanız, Su yöntemi ile kafeinsizleştirme işlemi ki en pahalı ve en efektif olmayan yöntemdir kendileri, tüm organizasyonlar tarafından organik yöntem olarak belgelendirilmiştir.
DECAF KAHVE’DE KAFEIN YOKTUR
Kafeinsizleştirme prosedürü kahvenin içindeki kafein miktarının oldukça yüksek bir miktarını yok eder doğru fakat yinede içtiğiniz 220 ml lik bir fincan kafeinsiz kahvenin içinde 5 mg kadar kafein bulunmaktadır. Eğer hakikaten kafein’e karşı aşırı bir hassasiyetiniz varsa, kesinlikle zerre kafein içermeyen Papatya Çayı gibi seçeneklere yönelebilirsiniz.
BARİSTALAR DECAF İÇMEZ
Kaliteli kahve satan dükkanlarda ki baristalar mesaileri boyunca çok fazla tür kahve tatmak zorunda kalıyorlar. Bu demektir ki mola zamanlarına kadar geçen zamanda aldıkları fazlaca kafein onları rahatsız etme seviyesine kadar gidebilmekte. Benzer bir konuda bir çok profesyonel kahve tadım uzmanı, kahveyi tatmak için aldıkları yudumları tükürerek içmezler. Her ne kadar tükürseler bile dillerinden emilen bir miktar kafein ile uyarıcılar beyinlerine ulaşabilmekte. İşte bu yüzden molasında yada çalışma esnasında usul usul bir köşede Decaf kahvesini yudumlayan bir barista görürseniz şaşırmayın.
NE KADAR KOYU KAVRULMUŞSA, O KADAR DECAF OLUR
Yuh artık sayın seyirciler demek istiyorum. Bu yalan dolan aslında normal kahve içerisindeki kafein oranları mevzusuyla daha ilgili desem yeridir. Bir bakıma kavurma derecesi, kahvenin içindeki Sitrik Asit ve Malik Asit gibi organik asitlerin oranlarını etkilemekte olsa da kafein seviyesine her hangi bir etkisi yok.
Evet bir yalanı dolanı daha ifşa ettikten sonra, “isteyen decaf isteyen normal kahvesini içsin arkadaş, herkesin içtiğine kimse karışamaz” şeklinde konuyu özetleyip dağılıyorum.
Bol kafeinli günler…