Yine bir nitelikli kahveci incelemesiyle karşınızdayım. Bugün İzmir / Selçuk da bulunan Buegros Coffee Roasting isimli mütevazi bir işletmenin kavurduğu çeşitli kahveler ile ilgili deneyimlerimi paylaşmaya çalışacağım.
Öncelikle isimlerini merak ettim ve biraz araştırdım. Buenos Granos De Café, ispanyolca bir cümle ve “iyi kahve çekirdekleri” anlamına geliyor. Bu cümleden ve anlayıştan yola çıkıp bir iki harf oyunuyla Buegros ismini almışlar. “Kahve sonsuz bir yolculuktur ve bu yolculuk “iyi” kahve çekirdekleriyle başlar.” Şeklinde bir mottoya sahip olan Buegros, farklı yörelerin kahve çekirdeklerini kendilerine özgü kavurma profilleriyle kavuruyor ve taze şekilde müşterilerine ulaştırıyor. Her pazartesi gününü kavurma günü ilan etmişler, salı günü degassing işlemi için kahveleri dinlendiriyorlar ve çarşamba günleri kargoya veriyorlar. 1 gün degassing için biraz kısa gelebilir mi diye düşündüm ilk etapta ama kahvelerini deneyince yeterli olduğuna kanaat getirdim.
Buegros Kahve Çeşitleri
Buegros’un kahve çeşitlerinden Colombia Supremo Felice Medellin, Ethiopia Sidamo, Honduras Honey Catuai Micro Lot ve Guatemala SHB EP HueHuetenango Fedecocagua çekirdeklerini bizzat deneme fırsatım oldu. Genel olarak beni hayal kırıklığına uğratan bir kahve çeşitlerinin olmadığını söyleyebilirim. Kavurma profillerini özellikle oldukça başarılı buldum. Zaten kendi sitelerinde de “Kahve bir renge indirgenemez çünkü rengârenktir” gibi güzel bir cümleye yer vermişler. “Yok efenim çok koyu kavurma olmuş, yok çok az kavrulmuş rengi açık kahverengiymiş” falan gibi konulara çok takılmayın, önemli olan çekirdeği en doğru ve iyi şekilde kavurmak ve sahip olduğu tüm lezzetleri maksimum düzeyde ortaya çıkartmaktır gibi bir duruş sezdim ben şahsen.
“Tamam sen beğenmişsin çoğunu ama hangisini alalım kardeşim” diye soracak olanlar için kısa kısa kahve çeşitlerine değineyim. Buegros da bulabileceğiniz Colombia Supremo Felice Medellin, orta gövdesi ve kakao, şeftali, ceviz tatlarıyla, günün her saatinde keyif alabileceğiniz güzel bir kahve. Meyvemsi ve asiditesi yüksek, sert kahveler sevenler için Ethiopia Sidamo yu tek geçiyorum. Narenciye, çiçek, sütlü çikolata ve çay yaprakları gibi oldukça belirgin notalara sahip olan bu eşsiz Ethiopia kahvesini mutlaka denemenizi tavsiye ediyorum. Guatemala HueHuetenango Fedecocagua kahvesi de benzer portakal, sütlü çikolata notalarının yanında Akçaağaç şurubu gibi farklı notaları da barındıran enteresan bir kahve.Ethiopia biraz yoğun diyenler için Guatemala bir tık daha hafif gelecektir.
“Yok arkadaş bunlar hep sert, yok mu şöyle daha tatlı, rahat rahat içelim yahu” diyenler, sizi de unutmadım. Buegros ‘un Honduras Honey Catuai Micro Lot kahvesi tam sizlik bir çekirdek diyebilirim. Çikolatanın meyvemsi bir tatlılıkta birleştiği, oldukça lezzetli ve kolay içimli bir kahve arıyorsanız doğru yerdesiniz. Mikro Lot kavramını bilenler zaten like attı bile ama bilmeyenler için kısaca özetlemek gerekirse, kahve ekim alanlarında, 3 ila 5 ağaçlık özel ayrılmış bölümlere verilen isimdir. Bu bölümlerdeki kahve ağaçları yetiştirilme süreleri boyunca özel olarak ve dikkatlice incelenip takip edildikleri için üst düzey meyve verirler.
Henüz mikro lot kahve içmediyseniz ve deliler gibi merak ediyorsanız hemen işi gücü bırakıp Honduras Honey Catuai Micro Lot kahveden bir paket sipariş verin ve farkı anlamaya çalışın derim. Her zaman kolayca bulamayacağınız mikro lot kahveler için bir sonraki hasat zamanına kadar 6 ay sabırla bekleyen dostlarım var. Onlara da burdan selam olsun diyorum ve devam ediyorum.
En sona Cold Drip kahveyi bıraktım ki özel olarak konuşalım, sezar’ın hakkını sezar’a verelim. Her Cold Drip güzel olmaz, bu kahve camiasında bilinen bir gerçektir. Buegros’un Cold Drip’i gerçekten oldukça güzel ve dengeli bir kahve olmuş. Bundaki en önemli etkenin kendi hazırladıkları orantılı harman olabilir diye düşünüyorum. Colombia, Guatemala ve Honduras çekirdeklerinden oluşturdukları özel harman kahveye çok farklı bir doku ve lezzet katmış. Kahveyi içmeye başladığınız anda karamel tadıyla karışık pekmezimsi bir lezzet karşılıyor bizi. Uzun bir bitişi var ve gövdesi oldukça güçlü. Ben özellikle buz ekleyerek bir miktar sulandıranlardanım ama siz küçük miktarlarda shot olarak da çakabilirsiniz. Espresso gibi kendine getirici ve serinletici bir havası var. Cold Drip olması dolayısıyla asiditesi oldukça düşük, rahat içilen ama gövdesi oldukça yoğun bir kahve sizi bekliyor.
Cold Drip’in ne olduğunu bilmeyenler için basitçe soğuk su ya da buzlu suyla damlatma şeklinde kahve demleme yöntemi olarak özetleyebilirim. Neden soğuk su kullanıyoruz kardeşim, değişik misiniz? diye soranlar oldukça fazla, hemen burdan bir cevap niteliğinde açıklama ile devam edeyim. Soğuk suyla kahve demlendiğinde kahvenin asiditesi oldukça düşük olur. Bunun sebebi kahvedeki çözülmeyi sağlayan ve asiditenin ortaya çıkmasına sebep olan şeyin sıcak su olmasıdır. Asiditenin fazla olması kahvenin tadını bozan bir olgudur ve asiditeyi belirli bir seviyede tutmak esastır. Soğuk suyla demlenen kahvenin asiditesi düşük olur ve kahvenin tatlarını ve lezzet notalarını daha rahat ve temiz şekilde alabiliriz.
Ayrıca kahveyi soğuk tüketmek isteyen ateşli insanlar için bulunmuş bir yöntem de desek hata olmaz. Zira geleneksel yöntemlerle sıcak olarak demlenmiş bir kahveyi oda sıcaklığında 1-2 saat bıraktığınızda zift gibi bir tadın oluştuğunu göreceksiniz. Bu zift tadı asiditeyle ilgilidir ve asidite az olursa kahve soğuk olarak daha rahat tüketilebilmektedir. Birde Cold Brew yöntemi vardır ki onuda şu makale de ayrıntılı şekilde anlatmıştım, merak edenler okuyabilir.
Sonuç olarak Buegros’un mütevazi web sitesi ve Instagram hesabına bakanlar aldanabilir. Oldukça iyi bir kavurma profili ve kaliteli kahve çekirdekleri ile gerçekten nitelikli kahve kavurucuları arasına hızlı bir giriş yapmaları an meselesi demek abartı olmaz. Yakın zamanda isimlerini daha sık duymaya başlayacağınıza bahse girerim. Buralar ilerde değerlenecek, demedi demeyin. Yukarıda bahsettiğim tüm kahve çekirdeklerine ve Cold Drip kahvelerine websiteleri üzerinden ulaşabilir ve online olarak sipariş verebilirsiniz.
Herkese Bol Kafeinli günler…